Etusivu/Kuntatietoa/Luonto ja maisema/Kemppilän Myllykoski
Kemppilän Myllykoski

Kuvat: Sini Hammarén

Sulo Siitonen kirjoittaa Retkeilijän Ruokolahti -kirjassa ( Imatra, 1997) Kemppilän myllykoskesta: ”Kemppilän myllykoski Ihalanjärven ja Jukajärven välillä on seutukunnan suurin. Järvien korkeusero on noin 18 metriä ja kun jyrkänne muodostuu lyhyelle matkalle, niin koski on tulvaveden aikana mahtava nähtävyys.

Kosken yläosassa sijaitsi Kemppilän mylly, mikä vielä tämän vuosisadan alkupuolella oli kuuluisa tuotantolaitos ja veromylly. Sen tuotanto laskettiin verotuksessa 8/100 manttaaliksi.

Kun tieyhteydet kesäaikana olivat huonot, niin myllykuormat tuotiin vesiteitse. Vaikeutena oli, että jyväsäkit piti kantaa rannasta ylös myllyyn. Kerrotaan, että naisetkin olivat kantaneet hehdon ruista Jukajärven rannasta myllyyn”.

Ruokolahden Kotiseutulukemiston II osassa Sulo Siitonen kirjoittaa: ”Vilho Korhonen rakensi 1945 sähkölaitoksen Kemppilän myllykoskeen… Sähkölaitos palveli valon antajana seutukuntaa monet vuodet ja valmisti tietä Ruokolahden Sähkölle.”

”Sähkön jakelu oli myllärin harkinnassa, vaikka oli sovittu toisin. Mylläri nukkumaan käydessään pani koneet seis ja kylän pimeäksi. Mylläreinä olivat Vilho Korhonen, Luukkonen, Hakulinen ja Kantele.

Myllyn lisäksi saha ja pärehöylä olivat käytössä. Paksuja tukkeja sahatessa terä ei jaksanut oikein vetää, joten välillä piti pysäyttää syöttö ja nostaa sirkkelin terän kierroksia.

Viimeinen uitto tehtiin vuonna 1963.”

Ja edelleen Kotiseutulukemiston I osassa: …Onpa sanontakin, että ”Kaikki Kemppilän myllyä myöten ja mylläri myös”.

Vuosisadan alussa kyläläiset pyysivät isoilla venekunnilla Myllykosken alajuoksulta kuoretta. Kuore kutee huhti-toukokuun vaihteessa vain pimeällä. Rannoille sytytettiin isoja nuotioita ja kalaa nostettiin liipillä (haavilla) ylös.

Tämä toiminta tyrehtyi 60-70-luvulla, mutta viime vuosina paikallinen kalastuskunta on ryhtynyt elvyttämään tätä kyläläisten yhteistä kalastustapahtumaa. 

Torsantaka osakaskunta 1.2 ja 12
15.5.2013  puheenjohtaja Olavi Rajala puh. 050 555 2555

Kemppilän Myllykoski on erityisesti keväällä komea nähtävyys, vaikka myllystä on enää vain muisto  jäljellä.
Veden putoamiskorkeus on 17,1 metriä. Ihalanjärven veden korkeus on 98,2 ja Iso-Jukajärven 81,1. Kosken yläjuoksulta polun varrelta löytyy vielä valettu turbiinipyörä.