Etusivu / Matkailu / Matkailukohteet / Kirkonmäki
Ruokolahden kirkonmäki

Kirkonmäki

Ruokolahden kirkonmäki sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla. Kirkonmäen rakennusten ja muistomerkkien arvomaailma ja mäkeä ympäröivän luonnon kauneus muodostavat mieleenpainuvan kokonaisuuden.

Opastettu kirkonmäen kierros kestää runsaan tunnin. Oppaan voi tilata matkailutoimistosta.

Kirkko ja kirkkopiha

Ruokolahden nykyinen kirkko on pitäjän kirkoista neljäs. Se on puinen ristikirkko, jolle antavat ilmettä laaja keskuskupoli ja korkea kellotorni. Kirkko valmistui vuonna 1854 Saimaan lahden rantatöyräälle.
Kaunis kirkkopiha
Kirkkoa ympäröivä piha sankarihauta-alueineen on hyvin hoidettu. Pihan näyttävimpiä yksityiskohtia ovat komeat pihtakuuset. Kirkon ympäristössä on säilytetty myös muita vanhoja, arvokkaita puita.

Kirkko englanniksi
Kirkko saksaksi
Kirkko venäjäksi

Kellotapuli

Paanukattoinen kellotapuli on Ruokolahden kirkonmäen rakennuksista tunnetuin. Tapuli on Ruokolahden vanhimpia rakennuksia. Se valmistui vuonna 1752 kirvesmies Tuomas Suikkasen mestarityönä.
Kirkkorakennustaiteen helmi
Kellotapulin sopusuhtainen kauneus viehättää useimpia ensisilmäyksellä. Tapulista onkin sanottu, että se on suomalaisen kirkkorakennustaiteen helmi.

Kotiseutumuseo

Kellotapulia vastapäätä on Ruokolahden kotiseutumuseo, joka on perustettu vuonna 1955 vanhaan viljamakasiiniin.
Kattavat kokoelmat
Kolmikerroksisessa museossa on esillä noin 3000 esinettä. Itse rakennus on peräisin vuodelta 1861, ja se on puukoristeluineen varsin kiehtova.
Ruokolahti-Seura ry

Ruokolahti-talo

Ruokolahti-Seuran omistama Ruokolahti-talo on rakennettu vuonna 1980 vanhan 1800-luvun talonpoikaistalon mittojen ja mallin mukaan.
Pihapiirissä on ulkomuseoalue. Talo sijaitsee kirkonmäen reunamalla. Sen pihapiirissä on aittarivi, savusauna, riihi ja muita ulkorakennuksia.

Ruokolahtitalo on suosittu juhlapaikka

Talo on käytettävissä ympäri vuoden. Kesäkaudella talo on avoinna kahvilana ja tapahtumapaikkana ti-su, maanantaisin suljettu.
Ajankohtaiset tiedot ja tapahtumat näkyvät Kesäkahvila Kaikun Facebook-sivuilta.

Ruokolahti-Haus
Ruokolahti-house

Ruokolahti-Huset

Kirkonmäen ympäristö

Kirkonmäen nähtävyyksiä kehystää monipuolinen luonto. Hyvin hoidetut hautausmaat ovat osa Rantaharjua, joka suppineen ja suurine puineen on erinomaista ulkoilualuetta.

Ukonsalmi
Kirkonmäen tuntumasta avautuu näkymä Ukonsalmelle, joka on maisemallisesti Ruokolahden kauneimpia paikkoja.

Pappilanlahti ja Myllylampi
Kirkonmäen toista puolta ympäröi kaislikkorantainen Pappilanlahti. Lahden pohjukassa on vanha myllyalue, ja sen takana viehättävä Myllylampi.

Ruokolahden kirkonmäen opastukset

Erilaisia kirkonmäen ohjelmapaketteja mm Remppu Riihitonttu museon maailmassa, Edelfeltin jalanjäljillä, Wanhan Ajan Käsitöitä tilauksesta:

Kulttuuripalvelu Kaiku Ky. puh. 050 5901583, 050 5901584 toimisto@kulttuuripalvelukaiku.fi
Pappilanlahden kulttuurikierros, puh. 0400 736 912

Kirkonmäen kuvat
Kirkko1.jpg
Kauneinta Etelä-Karjalaa
Kirkko2.jpg
Kirkko
Kellotapuli.jpg
Kellotapuli


Ruokolahti-talo.jpg
Ruokolahti-talo
Takaisin ylös