Ruokolahden kirkonmäki

Ruokolahden kirkonmäki sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Saimaan rannalla. Kirkonmäen rakennusten ja muistomerkkien arvomaailma ja mäkeä ympäröivän luonnon kauneus muodostavat mieleenpainuvan kokonaisuuden.

Kirkko ja kirkkopiha

Ruokolahden nykyinen kirkko on pitäjän kirkoista neljäs. Se on puinen ristikirkko, jolle antavat ilmettä laaja keskuskupoli ja korkea kellotorni. Kirkko valmistui vuonna 1854 Saimaan lahden rantatöyräälle.

Kirkkoa ympäröivä piha sankarihauta-alueineen on hyvin hoidettu. Pihan näyttävimpiä yksityiskohtia ovat komeat pihtakuuset. Kirkon ympäristössä on säilytetty myös muita vanhoja, arvokkaita puita.

Kirkko englanniksi
Kirkko saksaksi
Kirkko venäjäksi

Kellotapuli

Paanukattoinen kellotapuli on Ruokolahden kirkonmäen rakennuksista tunnetuin. Tapuli on Ruokolahden vanhimpia rakennuksia. Se valmistui vuonna 1752 kirvesmies Tuomas Suikkasen mestarityönä.
Kirkkorakennustaiteen helmi
Kellotapulin sopusuhtainen kauneus viehättää useimpia ensisilmäyksellä. Tapulista onkin sanottu, että se on suomalaisen kirkkorakennustaiteen helmi.

Kotiseutumuseo

Kellotapulia vastapäätä on Ruokolahden kotiseutumuseo, joka on perustettu vuonna 1955 vanhaan viljamakasiiniin.

Kattavat kokoelmat

Kolmikerroksisessa museossa on esillä noin 3000 esinettä. Itse rakennus on peräisin vuodelta 1861, ja se on puukoristeluineen varsin kiehtova.
Ruokolahti-Seura ry

Ruokolahti-talo

Ruokolahti-Seuran omistama Ruokolahti-talo on rakennettu vuonna 1980 vanhan 1800-luvun talonpoikaistalon mittojen ja mallin mukaan. Pihapiirissä on ulkomuseoalue. Lue lisää Ruokolahti-talosta Ruokolahti-Seuran sivuilta.

Ruokolahti-talo on suosittu juhlapaikka. Ruokolahti-talon varauksia ottaa vastaan Kulttuuripalvelu Kaiku, Virve Niiranen, 050 590 1583 tai Jari Niiranen, 050 590 1584. Ajankohtaiset tiedot ja tapahtumat näkyvät Kesäkahvila Kaikun Facebook-sivuilta.

Ruokolahti-Haus
Ruokolahti-house

Ruokolahti-Huset

Kirkonmäen ympäristö

Kirkonmäen nähtävyyksiä kehystää monipuolinen luonto. Hyvin hoidetut hautausmaat ovat osa Rantaharjua, joka suppineen ja suurine puineen on erinomaista ulkoilualuetta.

Ukonsalmi

Kirkonmäen tuntumasta avautuu näkymä Ukonsalmelle, joka on maisemallisesti Ruokolahden kauneimpia paikkoja.

Pappilanlahti ja Myllylampi

Kirkonmäen toista puolta ympäröi kaislikkorantainen Pappilanlahti. Lahden pohjukassa on vanha myllyalue, ja sen takana viehättävä Myllylampi.

Ruokolahden kirkonmäen opastukset

Kirkonmäen opastuksia tarjoaa Päivi Hienonen, + 358 50 336 7815, paivi.hienonen@netti.fi

Kulttuuripalvelu Kaiku Ky tarjoaa tilauksesta:

  • Kirkonmäen ja museoalueen opastuksia
  • Opastettuja retkiä luonto- ja kulttuurikohteisiin
  • Koko perheen seikkailuja (Esim. Metsätonttujen Varpu ja Naava luontoseikkailu jne.)

toimisto@kulttuuripalvelukaiku.fi
Virve Niiranen, +358 50 5901583
Jari Niiranen, +358 50 5901584