Siirry pääsisältöön
Äänestyslippu ja vaaliuurna

Vaalit

Eduskunta- ja kuntavaalit toimitetaan joka neljäs vuosi, presidentinvaali joka kuudes vuosi ja europarlamenttivaalit joka viides vuosi. Vuonna 2023 toimitetaan eduskuntavaalit.

Äänestäminen 

Yleisessä ennakkoäänestyspaikassa voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu riippumatta siitä, missä kunnassa hän asuu. Varsinaisena vaalipäivänä on äänestettävä omalla äänestyspaikalla.  

Ennakkoäänestys

Ruokolahden kunnassa on yksi ennakkoäänestyspaikka, joka sijaitsee Ruokolahden kunnan kirjastolla, Suovillassa, Nällikuja 1, 56100 Ruokolahti. 

Ennakkoäänestyspaikan aukiolojat:

  • 22.3.–24.3.2023 (ke–pe) klo 9.00–19.00
  • 25.3.–26.3.2023 (la–su) klo 10.00–16.00
  • 27.3.–28.3.2023 (ma–ti) klo 9.00–19.00

Laitosäänestyspaikkoina ovat Ruokolahden palvelukeskus, tehostetun asumisen yksikkö Iltatähti ja tuetun asumisen yksikkö Ruokorinne.

Vaalipäivä sunnuntaina 2.4.2023 klo 9-20

Varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikka sijaitsee Ruokolahden liikuntahallilla, Metsolantie 9, 56100 Ruokolahti. 

Näin äänestät

  • Ota mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja (kuvallinen Kela-kortti).
  • Jos äänestät ennakkoon Suomessa, eikä sinulla ole henkilöllisyystodistusta, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavan maksuttoman väliaikaisen henkilökortin. Sitä hakiessasi tarvitset passikuvan (enintään kuusi kuukautta vanha).
  • Ota selville ehdokkaasi numero ennen äänestystä. Numerot näkyvät myös äänestyskopista.
  • Mikäli et kykene itse tekemään äänestysmerkintää, saat avustusta ennakkoäänestyksessä vaalivirkailijalta ja vaalipäivänä vaalilautakunnan vaaliavustajalta. Voit halutessasi myös ottaa mukaasi oman avustajan. Avustaja ei saa olla ehdokkaana oleva henkilö eikä hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa.
Äänioikeusilmoitus ennen vaaleja

Digi- ja väestötietovirasto postittaa kaikille äänioikeutetuille äänioikeusilmoituksen (ilmoituskortin) viimeistään 24 päivää ennen vaalipäivää. Ilmoituksen äänioikeudesta saa paperipostin sijasta sähköisessä muodossa Suomi.fi-viesteihin, jos henkilöllä on palvelu käytössään. Äänioikeusilmoituksessa on myös ohjeet kotiäänestykseen ilmoittautumisesta, jos äänioikeutetun henkilön kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.

Lisätietoa tulossa.

Ehdokasasettelu  vahvistetaan vaalipiirilautakunnissa 2.3.2023.

Tarkemmat tiedot äänioikeusrekisteristä:
Kaakkois-Suomen maistraatti/
Lappeenrannan yksikkö,
Pormestarinkatu 1 A, PL 149,
53101 Lappeenranta
puh. 029 553 9341,
avoinna ma-pe klo 09.00 - 16.15.
www.maistraatti.fi

Lisätietoja vaaleista löydät
vaalit.fi-sivustosta

Äänestyspaikkapalvelu -  linkki tulossa