Siirry pääsisältöön

Ruokolahti 450 -luentosarja

Ruokolahden kansalaisopiston järjestämä Ruokolahti 450 -luentosarja vie sinut mukanaan Ruokolahden historiaan. Luentosarja koostuu viidestä luennosta, joissa käsitellään kunnan historiaa eri näkökulmista. Maksuttomat luennot järjestetään Ruokolahden koulun monitoimitilassa.

 

Tiistai 25.10. klo 17.30 – 19.00

RUOKOLAHDEN KARTANOITA JA HOVEJA
Päivi Hienonen - opas, Ruokolahti-Seura

 

Päivi Hienonen

Päivi Hienonen on  asunut Salosaaressa yli 30 vuotta. Hän on työskennellyt opettajana ja ohjaajana. Tällä hetkellä hän työskentelee asuntolaohjaajana opistolla (STEP-koulutus). Hienonen on toiminut matkailuoppaana Imatralla ja lähiseudulla yli 20 vuotta ja hän harrastaa paikallishistorian tutkimusta. Hienonen on siirtynyt aktiiviliikkujasta penkkiurheilijaksi.

  

Maanantai 31.10. klo 17.30 – 19.00

PAPPILAT JA MUUTA SEURAKUNNAN RAKENNUSHISTORIAA
Jouko Siitonen - kotiseutuneuvos; Ruokolahti-Seura

 

Jouko Siitonen työskenteli vuodet 1975-2011 Jaakkiman kristillisen opiston kurssisihteerinä ja tiedottajana.  Siitonen toimi kotiseutuyhdistys Ruokolahti-Seuran puheenjohtajana vuodesta 1978 alkaen 20 vuoden ajan, ja myöhemmin hän on ollut muun muassa Ruokolahti-Seuran sihteerinä ja hallituksen jäsenenä. Tasavallan presidentti myönsi Siitoselle Kotiseutuneuvoksen arvonimen vuonna 2017. Ruokolahden kunnan tunnustuspalkinnon hän sai vuonna 2022. Siitonen on toiminut myös Etelä-Karjalan Maakuntayhdistyksessä puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä.

 

Tiistai 8.11. klo 17.30 – 19.00

LUT-YLIOPISTON TARINA KANSAINVÄLISEKSI YLIOPISTOKSI
Juha-Matti Saksa - rehtori; LUT
Petteri Laaksonen - tutkimusjohtaja; LUT

 

Kauppatieteen tohtori Juha-Matti Saksa on toiminut LUT-yliopiston rehtorina vuodesta 2016 alkaen. Hän on myyntihenkinen asioiden järjestelijä, joka uskoo, että vain yhdessä on mahdollista saada aikaan järkeviä asioita.

 

Maanantai 14.11. klo 17.30 – 19.00

RUOKOLAHDEN ASUTUS- JA VÄESTÖHISTORIAA KESKIAJALTA 1800-LUVUN ALKUUN
Jyrki Paaskoski - dosentti, filosofian tohtori, tietokirjailija; Literata Oy

 

Jyrki Paaskoski

Dosentti, filosofian tohtori ja tietokirjailija Jyrki Paaskoski on Suomen historian ja kulttuurin asiantuntija. Hänen erikoisalojaan ovat Suomen ja Venäjän sekä Itä-Suomen historia, kulttuuri, talous ja politiikka, yritys- ja järjestöhistoria sekä elämäkerrat. Jyrki Paaskoski väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1997 tutkimuksellaan Vanhan Suomen lahjoitusmaat 1710–1826, ja on sen jälkeen julkaissut lukuisia laajoja monografioita ja artikkeleita, yritys- ja järjestöhistorioita, laatinut näyttely- ja dokumenttielokuvakäsikirjoituksia ja erilaisia selvityksiä sekä puhunut, luennoinut ja opettanut.

 

Maanantai 12.12. klo 17.30 – 19.00

RAJALLA JA RINTAMALLA: ETELÄKARJALAISTEN JA RUOKOLAHTELAISTEN SOTAKOKEMUSTEN ERITYISPIIRTEITÄ 1939–45
Ville Kivimäki - yliopistotutkija, Suomen historian dosentti; Tampereen yliopisto

 

FT Ville Kivimäki on yliopistotutkija ja Suomen historian dosentti Tampereen yliopistossa, missä hän johtaa ”Eletty kansakunta”-tutkimusryhmää Suomen Akatemian kokemuksen historian huippuyksikössä. Kivimäki on tutkinut erityisesti toisen maailmansodan ja sen jälkeisen ajan sosiaali- ja kulttuurihistoriaa sekä suomalaissotilaiden psyykkisiä sotavammoja ja niiden käsittelyä Suomessa. Hän on kirjoittanut vuosia 1936–1952 käsittelevän luvun Etelä-Karjalan maakuntahistorian II osaan (2019). Kivimäki on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Lappeenrannassa.