Siirry pääsisältöön
25.1.2023, 13.00

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustusten haku on käynnissä

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen järjestöavustukset avautuivat hakuun 25.1.2023.

Värikkäistä muistilappuja ja mustekynä pöydällä

Hakeminen tapahtuu sähköisesti osoitteessa https://www.ekhva.fi/jarjestoavustukset/

Hyvinvointialueen järjestöavustuksia voivat hakea rekisteröidyt, yleishyödylliset yhdistykset ja säätiöt, joiden toiminta edistää Etelä-Karjalan hyvinvointialueen asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia tai turvallisuutta.   Avustettavan toiminnan tulee tukea tai täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja tai pelastuspalveluja ja toimia yhteistyössä näiden palvelujen kanssa.  Lisäksi toiminnan tulee toteuttaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen strategiaa sekä maakunnallisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen teemoja.

Uusi avustusmalli ja uudet kriteerit

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen osallisuus- ja demokratiajohtokunnan hyväksymän järjestöavustusmallin mukaisesti hyvinvointialue voi myöntää kumppanuusavustuksia, toiminta-avustuksia ja innovaatiorahaa.

– Etelä-Karjalassa avustusmallia valmisteltiin tiiviissä vuoropuhelussa järjestöjen ja kuntien kanssa. Järjestöavustuksia jaetaan mallin mukaisesti ensimmäistä kertaa, joten opittavaa ja kehitettävää varmasti ilmenee. Avustusmallia ja hakumenettelyä kehitetään kokemusten pohjalta eteenpäin, kertoo osallisuus- ja järjestöasiantuntija Heini Maijanen.

Aluevaltuuston hyväksymässä talousarviossa järjestöavustuksiin on varattu 100 000 euroa. Lisäksi hyvinvointialue voi avata tarvittaessa innovaatiorahahaun, johon on vuodelle 2023 varattu 10 000 euroa.

Hyvinvointialuejohtaja tekee päätökset myönnettävistä toiminta-avustuksista osallisuus- ja demokratiajohtokunnan käsiteltyä ensin avustusesityksen kokouksessaan 7.3.2023.

Haussa toiminta-avustuksia ja ilmoittautumismenettely kumppanuusavustuksiin

Haussa on järjestöjen toiminta-avustuksia vuodelle 2023 lyhytkestoisten hankkeiden, yksittäisten toimintojen tai palvelujen tukemiseksi tai käynnistämiseksi.  Hakuaika on 25.1.–12.2.2023. Tänä vuonna haussa painotetaan erityisesti elintapoja ja mielen hyvinvointia. Lasten ja nuorten osalta avustus kohdennetaan erityisesti matalan kynnyksen ennaltaehkäisevään päihde- ja mielenterveystyöhön, työikäisten osalta ylipainon ja diabeteksen ennaltaehkäisyyn ja ikääntyneiden osalta vajaaravitsemuksen ennaltaehkäisyyn.  

Haussa pyydetään myös kaikkia kumppanuusavustuksen piiriin hakevia ilmoittautumaan vuotta 2024 varten 30.4.2023 mennessä. Kumppanuusavustus painottuu järjestöjen, yhdistysten ja säätiöiden tuottaman ammatillisen perustoiminnan tukemiseen ja sitä voi hakea osana muuta rahoitusta. Kumppanuusavustusten osalta hakemus käynnistää neuvottelumenettelyn, jossa hyvinvointialue käy yhdessä hakijan kanssa läpi toimintaa ja sen kytkeytymistä sosiaali- ja terveys- tai pelastuspalveluihin. Neuvottelut pyritään järjestämään kevään 2023 aikana.

Hakijoille on tarjolla ohjausta ja neuvontaa järjestöavustuksiin liittyen​ avoimilla Teamsin kautta toteutettavilla avustusklinikoilla 26.1., 2.2. ja 9.2. klo 10–11.


Lisätietoja:
  
Heini Maijanen, osallisuus- ja järjestöasiantuntija, p. 040 564 7145  
heini.maijanen@ekhva.fi  

 Aija Rautio, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö, p. 044 791 4833  
aija.rautio@ekhva.fi   

Jaa sivu: