Siirry pääsisältöön
14.12.2022, 11.45

Lyhyisiin sähkökatkoihin varautuminen

Sähkökatkot voivat olla ensi talvena mahdollisia. Sähkökatkoihin on hyvä varautua etukäteen ja varmistaa näin arjessa pärjääminen myös katkon aikana.

Kaksi valolamppua loistaa pimeässä
Vinkkejä kotitalouksille

Kotitalouksilla tulisi aina olla kunnossa kotivara eli perusvarustus, jolla talouden asukkaat pärjäävät 72 tuntia. Kotivaraan kannattaa varata helposti valmistettavaa arkiruokaa. Hyviä kotivaran elintarvikkeita ovat esimerkiksi pastat, puurot säilykkeet, näkkileivät, keksit ja mehut. Vesi ja henkilökohtaiset lääkkeet ovat tärkeä osa kotivaraa.

Häiriötilanteissa ja kotivaran osalta on hyvä huolehtia myös läheisistä ja naapureista. Käy kylässä katsomassa, miten naapuri tai läheinen pärjää.

 

Vedenkäyttö sähkökatkotilanteessa

Lyhyidenkin sähkökatkojen aikana vedenkäyttöä on pyrittävä vähentämään.

Ruokolahden kunnan vesihuolto on varautunut sähkökatkoihin ja puhtaan talousveden saanti on turvattu lyhyiden sähkökatkojen aikana. Viemäriverkoston kapasiteetti muodostuu kuitenkin ongelmaksi, joka voi johtaa viemäreiden tulvimiseen ja jätevesiylivuotoihin. Näin ollen suihkussa käyntiä ja WC:n käyttöä on pyrittävä välttämään sähkökatkojen aikana, ja kiinteistöllä mahdollisesti olevien tulvimisen estolaitteiden toimivuus on syytä tarkastaa.

Varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat keskeyttää veden tulon. Kotitalouksien olisi hyvä varautua varastoimaan puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeisiin (6–10 litraa / henkilö). Lisäksi veden kuljetukseen ja säilytykseen on hyvä varata puhtaita ämpäreitä ja kanistereita.

Sähkökatkon aikana vesijohtovettä on turvallista juoda, ellei veden väri tai haju poikkea tavallisesta. Mikäli veden laatu poikkeaa tavallisesta, syynä on veden virtaamamuutoksista aiheutunut sakan irtoaminen. Ongelma poistuu juoksuttamalla vettä, kunnes laatu on normaali.

Ruokolahden kunta tiedottaa mahdollisista veden jakelu- tai laatuhäiriöistä kunnan viestintäkanavissa.

 

Kunnan palvelut sähkökatkon aikana

Ruokolahden kunta on varautunut mahdollisiin sähkökatkoihin palveluissaan. Kunnan palvelut toimivat pääsääntöisesti normaalisti sähkökatkon aikana.

Sähkökatkot vaikuttavat kuitenkin Ruokolahden kunnan vapaa-ajan palveluihin. Kunnan vapaa-ajan tilat ovat suljettu sähkökatkojen aikana.  

 

Seuraa tiedotusta

Mikäli sähköpula todentuu ensi talvena, mahdollisesta sähköpulasta tiedotetaan monikanavaisesti.

Tilanteesta kerrotaan esimerkiksi Imatran Seudun Sähkön nettisivuilla. Lisäksi Fingrid-sovellus paitsi kertoo sähkön hintatietoja myös varoittaa lähestyvästä sähköpulasta. Mikäli katkot aiheuttavat häiriöitä kunnan palveluihin, niistä tiedotetaan kunnan viestintäkanavissa.

Häiriöviestinnän seuraamista varten kannattaa varmistaa, että puhelimissa, kannettavissa tietokoneissa ja varavirtalähteissä on virtaa.

 

Muistilista sähkökatkon varalle


Ennen katkoa

  • Pidä vettä kanisterissa, pullossa tai kannellisessa astiassa.
  • Varaa kotiin paristoja, varasulakkeita, paristokäyttöisiä taskulamppuja tai lyhtyjä, paristokäyttöinen radio sekä ladattuja varavirtalähteitä.
  • Varaudu lämmittämään taloa muilla keinoin kuin sähköllä, mikäli tämä on mahdollista.

 

Sähkökatkon aikana

  • Sulje ovet ja ikkunat, jotta lämpö ei karkaa. Tuuleta vain tarvittaessa ja Jos kodin lämpötila laskee, peitä ikkunat vilteillä ja lattiat matoilla.
  • Katkaise virta kodinkoneista, esimerkiksi liedestä, pesukoneesta ja kiukaasta, jotta ei synny tulipalon vaaraa sähköjen palauduttua. Säädä ilmanvaihto pienelle teholle.
  • Pidä jääkaappi ja pakastin suljettuina.
  • Vältä veden käyttöä. Mikäli katko pitkittyy, viranomaiset aloittavat veden jakelun.
  • Kuuntele patteriradiota tai esimerkiksi autoradiota. Sieltä saat tietoa tilanteesta ja mahdollisesti toimintaohjeita.
  • Vältä turhia puheluita. Käytä viestinnässä tekstiviestejä, jos mahdollista. Soita hätänumeroon vain todellisen hädän tullen.
  • Älä epäröi pyytää apua esimerkiksi naapurilta tai läheiseltä.

 

Lisätietoja

Lämpö ja vesi:

Antti Suvanto
Kunnossapitoinsinööri
Ruokolahden kunta
044 449 1251

Jari Leppänen
Teknisten palvelujen toimialajohtaja
Ruokolahden kunta
044 449 1255

 

Sähkökatkot:

Imatran Seudun Sähkö
050 344 1241
https://www.issoy.fi/verkkopalvelu/vikapaivystys-24h/

 

Turvallisuus:

Matti Backman
Valmiuspäällikkö
Ruokolahden kunta
044 449 1203

 

Imatran seudun ympäristötoimi:

Armi Kainulainen
Ympäristöinsinööri, vt. terveysvalvonnan johtaja
Imatran kaupunki
020 617 4330

Jaa sivu: