Siirry pääsisältöön
20.6.2023, 12.02

Tiedote sinilevästä

Sinilevähavaintoja tehty Imatran seudun vesistöissä

Imatran seudun vesistöissä on havaittu sinilevää maanantaina 19.6. Ruokolahdella Vaittilan uimarannalla on havaittu runsaasti sinilevää. Sinilevää on havaittu myös pieniä määriä Ruokolahdella Hann’ahonniemen, Pappilanlahden ja Rasilan uimarannoilla sekä Imatralla Immalanlietteen uimarannalla.

Vältä uimista runsaiden sinileväesiintymien aikana. Myös vähäinen esiintymä voi aiheuttaa oireita herkille ihmisille. Jos uit, käy suihkussa uimisen jälkeen. Pidä lapset pois vedestä runsaiden esiintymien aikana, sillä sinileväpitoisen veden joutuminen suuhun voi olla vaarallista.

Sinilevät voivat tuottaa myrkyllisiä tai ärsyttäviä aineita veteen ja yli puolet sinilevistä on myrkyllisiä. Ihmisten herkkyys saada oireita vaihtelee paljon. Sinileväpitoinen vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, vatsavaivoja, nuhaa, tai yleisoireita kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti

Sinilevän määrä vaihtelee hyvin nopeasti mm. tuulen suunnasta tai sateesta johtuen. Koska rannoilla ei ole jatkuvaa valvontaa, niin jokaisen uimarin on syytä tarkastaa uimaveden laatu aina ennen uimaan menoa. Aikuisten tulee seurata missä lapset uivat ja estää lasten uiminen sinileväpitoisessa vedessä.

Jokaisella Imatran seudun yleisellä uimarannalla on nähtävillä sinilevän tunnistusohje.

Sinileväkukinnan tuntomerkkejä

  • vihertävä kerrostuma veden pinnalla tai rannassa, joka muistuttaa lateksimaalia tai sakeaa hernekeittoa
  • vähäisempi esiintymä näkyy vedessä vihertävinä hiukkasina ja rannalla vihertävinä juovamaisina raitoina
  • vanhemmat esiintymät muuttuvat vihertävän harmaiksi ja joskus myös kirkkaan turkoosin siniseksi
  • maamainen, homeinen ja/tai tunkkainen haju

Sinilevähavainnoista ilmoittaminen

Yleisten uimarantojen sinilevähavainnoista voi ilmoittaa Ilppa-ilmoituspalvelun kautta, sähköpostitse (terveysvalvonta@imatra.fi) tai puhelimitse (p. 020 617 4323)

Yleisten uimarantojen ylläpitäjät tarkkailevat sinilevätilannetta kunnossapitokäyntien yhteydessä. Imatran seudun ympäristötoimi seuraa tilannetta rantojen käyttäjiltä sekä rantojen ylläpitäjiltä saadun tiedon pohjalta. Jos olet havainnut sinilevää yleisellä uimarannalla, niin kerrothan siitä meille!

Jos havaitset sinilevää muualla kuin yleisellä uimarannalla, voit ilmoittaa havainnostasi valtakunnallisen havaintolähetin avulla. Palvelu toimii myös älypuhelimella.

Lisätietoja

yleisten uimarantojen osalta: terveysvalvonta@imatra.fi

vesistöjen osalta yleisesti: ymparistonsuojelu@imatra.fi

Jaa sivu: