Siirry pääsisältöön
8.11.2023, 12.07

Vammaispoliittinen vaikuttavuuskysely aukeaa!

Ruokolahden kunta haluaa edistää vammaisten asemaa ja parantaa vammaisten sekä osatyökykyisten henkilöiden elämänlaatua

Ruokolahden kunta on sitoutunut parantamaan vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden elämänlaatua ja osallisuutta yhteiskunnassa. Osana tätä pyrkimystä on järjestetty vuosittain vammaispoliittisia työpajoja sekä kerätty arvokasta tietoa vammaispoliittisen vaikuttavuuskyselyn avulla. Nyt on taas se aika vuodesta, kun avaamme kyselyn. Tämä kysely on suunnattu kaikille vammaisille henkilöille, heidän omaisilleen, vammais- ja vanhusjärjestöjen edustajille, luottamushenkilöille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta. Jälleen on mahdollisuus vaikuttaa.

- Vuosi sitten, kun marraskuussa järjestimme edellisen työpajan, nousi esiin erilaisia toiveita ja kehitysideoita, kertoo hyvinvointiluotsi Jesse Kotiranta. Ilokseni voin todeta, että näitä asioita on viety myös oikeasti eteenpäin ja olemme olleet tekemässä Ruokolahdesta entistä esteettömämpää ja vammaisystävällisempää paikkaa, Kotiranta jatkaa. Seuraavia konkreettisia toimenpiteitä on tehty menneen vuoden aikana:

 

  1. Ulkoilualueiden parannukset: Penkkejä ja roskiksia on lisätty ulkoilualueille, kuten Rasilan raitille, parantaen alueiden viihtyisyyttä ja käytettävyyttä.
  2. Hyvinvointireitti: Suunniteltiin hyvinvointireitti osana Ikäystävällinen Ruokolahti -hanketta, joka otetaan käyttöön vuonna 2024. Tämä lisää penkkien määrää Rasilan keskustaajaman alueella, tarjoten lisää paikkoja levähtämiseen ja nauttimiseen.
  3. Vammaisten osallistaminen suunnitteluun: Uudet suunnitteluprojektit ottavat mukaan vammaisten edustajia, jotta heidän tarpeensa voidaan huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Vammaisneuvoston edustaja on ollut mm. mukana myös hyvinvointireitin suunnittelussa. Tämä varmistaa, että uudet hankkeet ovat aidosti vammaisystävällisiä.
  4. Esteettömyyden parantaminen: Yhteistyössä vammaisneuvoston edustajan kanssa on toteutettu kanttikivien madalluksia torin laidalla, mikä tekee kulusta sekä näkövammaisille että pyörällisillä kulkuneuvoilla liikkuville helpompaa.
  5. Parannuksia koululle ja uimarannalle: Vaittilan koululle on tehty parannuksia, kuten lisätty pihavalaistusta, parannettu parkkialuetta ja lisätty kaide sisäänkäynnin yhteyteen. Pappilanlahden uimarannalle on lisätty inva-parkki, mikä mahdollistaa esteettömän pääsyn lähemmäs laituria ja rantaviivaa.
  6. Selkeämpi opastus: Elvinkulman selkeämpi löydettävyys on varmistettu lisäämällä tienvarsiopasteita.
  7. Työllisyysmahdollisuuksien edistäminen: Kunnassa on panostettu osatyökykyisten työllisyysmahdollisuuksiin, myöntämällä esimerkiksi täyttölupa osa-aikaiselle osatyökykyiselle työntekijälle toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.

 

- Tulevaisuudestakin on jo puhuttu. Kunnassa on käynnistymässä toivottavasti kaksi isompaa rakennushanketta lähitulevaisuudessa. Kun hankkeiden rahoitus varmistuu, tulemme varmasti hyödyntämään vammaisneuvoston osaamista suunnitteluvaiheessa, päättää teknisten palvelujen toimialajohtaja Jari Leppänen.

Vastaa vammaispoliittiseen vaikuttavuuskyselyyn tästä. Kyselyn vastaamisaika 8.11. - 26.11.2023.

Jaa sivu: