Siirry pääsisältöön
Koulun monitoimiareena
Palvelu

Oppilaanohjaus

Palvelu

Oppilaanohjaus

Oppilaanohjauksen tehtävänä on tarjota oppilaalle oppimisen ja opiskelun sekä oman elämän ja uran suunnittelun ohjausta koko opintopolun ajan. Oppilaanohjauksen kautta oppilas saa tukea opiskeluvalmiuksiensa ja itsenäisyytensä kehittämiseen yhteistyössä opinto-ohjaajan, muiden opettajien ja huoltajien kanssa. Peruskoulun vuosiluokilla 1 - 6 oppilaanohjauksen päävastuu on luokanopettajalla ja vuosiluokilla 7 - 9 koulun opinto-ohjaajalla, mutta ohjaus kuuluu kaikkien toimijoiden tehtäviin ja moniammatillisuutta painotetaan erityisesti opiskelun nivelvaiheissa. Kaikilla kouluasteilla tehdään tiivistä yhteistyötä kodin kanssa.

Peruskoulun yläluokilla oppilaanohjausta toteutetaan luokkaopetuksena, henkilökohtaisena ohjauksena ja pienryhmäohjauksena. Luokkamuotoisessa ohjauksessa (7.lk/18 tuntia, 8.lk/36 tuntia ja 9.lk/18 tuntia) painotetaan yläkoulun alkuvaiheessa opiskelutaitojen, toisten huomioimisen ja itsetuntemuksen merkitystä.

Opintojen loppuvaiheessa korostetaan uravalinnan suunnittelua ja jatko-opintoihin valmentautumista. Oppituntien ohella opinto-ohjaaja ohjaa oppilaita TET-harjoittelussa, he tekevät yhdessä oppilaiden kanssa vierailuita oppilaitoksiin ja työpaikoille sekä koululla käy vierailijoita eri yhteistyötahoista.

Asioi tästä

Toimintaohje

Huoltajat tavoittavat opinto-ohjaajan koulun työaikoina ja Wilmaan voi aina jättää viestejä, joihin opinto-ohjaaja pyrkii vastaamaan mahdollisimman nopeasti. Vastaanotto sovitaan ennakolta.

Maksullisuuden tiedot

Palvelu on ilmainen.

Palvelun tausta ja lainsäädäntö

Perusopetuksen oppilailla on oikeus oppilaanohjaukseen. Opinto-ohjaajan ohella jokaisen opettajan tehtäviin kuuluu ohjata oppilasta opiskelussa ja oppimistaidoissa ja ehkäistä opiskeluun liittyviä ongelmia ennalta.

Oppilaanohjaus tarkoittaa myös oppilaan itseluottamuksen, persoonallisuuden kasvun, kehityksen ja osallisuuden tukemista. Ohjaus on erityisen tärkeää koulunkäynnin nivelvaiheissa eli siirryttäessä koulusta toiseen.

Alakoulun oppilaat saavat oppilaanohjausta yleensä muun opetuksen ja toiminnan yhteydessä. Yläkoulussa oppilailla on oppilaanohjaustunteja, joilla käsitellään opiskelutaitojen ja itsetuntemuksen lisäksi jatko-opintomahdollisuuksia, ammatteja ja työelämää. Jokainen oppilas saa myös henkilökohtaista neuvontaa yksin tai pienryhmässä.

Perusopetuslaki

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628