
Elinkeinosihteeri esittelee - juttusarja
- Etusivu
- Yrittäminen ja työ
- Elinkeinosihteeri esittelee - juttusarja
Tällä sivulla esitellään erinomaisia ja ainutlaatuisia ruokolahtelaisia yrityksiä. Jos haluat sivulle oman yrityksesi esittelyn, ota yhteyttä kunnan elinkeinosihteeriin. Suosittelemme yrityksiä myös liittymään Ruokolahden yrittäjien jäseneksi. Yrittäjäyhdistyksen jäsenyyden myötä saat yrityksesi tiedot ruokolahtiopas.fi -verkkosivulle, saat tukea kokeneemmilta yrittäjiltä ja saat alennuksia erilaisiin tilaisuuksiin osallistumisiin.
#ruokolahti #ruokolahdenkunta #elinkeinosihteeriesittelee #ruokolahdenelinkeinosihteeri #elinkeinosihteeri
Facebook: Honeybee Hunaja
Instagram: Honeybee Hunaja
Tiesitkö, että mehiläiset asuvat kerrostaloissa?
Honeybeen hunajatilalla käytetään vain käsittelemätöntä rakennuspuuta.
Vuonna 2006 Niina Rönkkönen-Leino osti miehensä Arin kanssa Tarkkolasta peltotontin, johon pariskunta alkoi rakentaa unelmiensa kotia. Rakentamiseen kuuluu se, että materiaalina käytetään vain käsittelemätöntä puuta. Edes painekyllästettyä lautaa ei tilalle tuoda. Mitään kemikaaleja ei myöskään käytetä pihalla olevien kasvien viljelyssä. Tiukka linjaus tehtiin kauan ennen mehiläistarhauksen aloittamista vuonna 2016.
Ajatus mehiläistarhauksesta syntyi yhden illanvieton päähänpistosta (huom. kielikuva, ei konkreettinen pistos). Ensimmäisenä vuonna puuhasteltiin ilman ymmärrystä yhden pesän kanssa, mutta siitä Niina innostui ja halusi oppia lisää ja kehittää toimintaa. Niina työskentelee maatalousalalla ja Ari on luokanopettaja, joten hunajantuotanto on molemmille joko sivutoiminen työ tai varsin työllistävä harrastus, miten asian haluaa ajatella. Kesäloma menee mukavasti mehiläisiä hoitaessa ja hunajaa käsitellessä. Hunajakaan ei synny aivan itsestään, vaan mehiläispesän hoitamisessa on yllättävän monta työvaihetta.
Mehiläiset talvehtivat kuten karhutkin, ruoansulatus pysähdyksissä pitkän ajan, joten keväällä mehiläiskausi alkaa puhdistuslennolla. Honeybeen mehiläiskanta on italialaista rotua, joka pystyy lentämään +7 asteen lämpötilassa. Sen jälkeen emo munii jopa 2 000 munaa päivässä, joista syntyvät uuden pesän mehiläiset: työläiset, kuhnurit ja uudet emot. Mehiläispesä on siis perheyritys. Mehiläiset eivät kuitenkaan ymmärrä byrokratian päälle, vaan tarhaajan velvollisuudeksi jää mm. ilmoittaa mehiläispesistä eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin.
Mehiläistarhaajan kevään tehtäviä ovat pesien puhdistus ja mehiläisten ruokinta. Kun luonnonkukat alkavat tuottaa mettä ja mehiläiset hunajaa, tarhaajasta tulee rakennustyöläinen. Mehiläispesään lisätään kerroksia tarpeen mukaan. Niinan suurin pesä on ollut 7 kerroksinen. Pääsatokausi loppuu elokuun alussa, Honeybeellä merkki on maitohorsman kukinnan huippu. Silloin hunajat kerätään pois pesistä, talviruokitaan mehiläiset, lingotaan ja purkitetaan hunaja tai jatketaan sen jalostusta. Talvella rakennellaan tarhauksessa vaadittavia rakennelmia ja desinfioidaan työvälineet ja kennostot yms., jotta kaikki on valmiina keväällä alkavaan uuteen kauteen.
Honeybeen hunajaa on myynnissä useissa lähialueen kaupoissa, mutta ei kaikissa, sillä he eivät halua aggressiiviseen kilpailuun muiden paikallistuottajien kanssa. Ruokolahdella onkin useita hunajan pientuottajia, mutta Honeybee on kenties suurin tekijä tällä hetkellä. Honeybeen erottava tekijä on se, että kaikki tuotanto on metsäkukkahunajaa ja tuotantoympäristö on erittäin puhdas kaukana saasteista ja kemikaaleista.
Hunajan optimaalinen kosteusprosentti on 16,5-17,5%
Teksti: Ruokolahden kunnan elinkeinosihteeri Sami Rasimus
Facebook: Mätön Sillä Sipuli Oy Instagram: @aleksandra_valkosipulimurska
Tiesitkö, että Ruokolahden Virmutjoella valmistetaan jotain, mitä missään muualla maailmassa ei tehdä?
Vesa Mättö tekee valkosipulin kukkavarsista ja oliiviöljystä vihreää valkosipulimurskaa, joka sopii erinomaisesti mm. pizzan tai leivän päälle, grillaukseen ja ruoanlaittoon. Murskaa ei siis tehdä valkosipulin lehdistä, kuten moni luulee, vaan valkosipulista nousee kauniisti kiertyviä kukkavarsia, jotka täytyy kerätä sopivan ikäisinä, kuten satokasvit konsanaan. Kaikki valkosipulit eivät tee kukkavarsia ja siksi Vesa Mätöllä onkin oma kanta, josta hän säästää joka vuosi 30% seuraavan vuoden siemeneksi.
Tuote on viety käsistä kotimaan markkinoilla ja sitä on saatavissa mm. Stockmannin Food market Herkusta! Maine on kiirinyt ilmeisesti vieläkin kauemmas, sillä eilen tilalta käytiin hakemassa purkkeja Japaniin asti vietäväksi! Elinkeinosihteeri Sami kävi heinäkuussa tutustumassa tilan toimintaan ja hyvältä vaikutti. Ainut huoli on, että miten tuotanto saadaan vastaamaan kasvavaan kysyntään.
@Neste Ruokolahti
Ainutlaatuisten yritysten esittely jatkuu Ruokolahden ainoalla huoltoasemalla!
Neste Ruokolahti on paikkakunnan ainoa huoltoasema, jossa on polttoainepumppujen lisäksi sisätilat ja ihmisiä vakituisesti töissä. Tällä hetkellä huoltoasema työllistää kolme ihmistä ja sen myymäläpäällikkönä toimii Jonna Vento. Tavoitimme asemalla työskentelevän Sari Laukkasen kertomaan paikasta enemmän.
Sari on työskennellyt asemalla vakituisesti vuodesta 2008 lähtien, mutta huoltoasemalla on pidemmät perinteet, sillä se perustettiin 55-vuotta sitten. Avajaiset vietettiin 5.9.1968 ja siitä lähtien asema on palvellut ruokolahtelaisia ja matkailijoita. Kesäaikaan Nesteen elämä vilkastuukin huomattavasti ja suurtapahtumien, kuten Imatran ajojen aikaan kävijöitä on vieläkin enemmän. Nesteeltä löytyykin Ruokolahden esitteitä matkailijoiden napattavaksi.
Ruokolahdella ei ole montaa paikkaa, joista saa irtojäätelöä, mutta tiesitkö, että Nesteeltä niitä saa? Voimme lämpimästi suositella myös paikan leivonnaisia, sekä suolaisia, että makeita. Ne ovat kerta kaikkiaan herkullisia. Sen tietävät myös huoltoasemaparlamentin jäsenet, joille Neste on tärkeä kohtaamispaikka.
Facebook: Kulma-Kahvila
Kelpaisiko lounas kotiin kuljetettuna 9€ hintaan?
Rasilassa Kulma-Kahvilaa pitävän Susannan yritystoiminta alkoi vuonna 2001 Imatran Auto-Hatakalla pitopalvelu- ja kahvilatoiminnalla. Vuonna 2014 yritys muutti nykyisiin tiloihin Ruokolahden keskustaan. Nyt yritys työllistää vakituisesti Susannan itsensä lisäksi 3 työntekijää ja joitakin kesäapulaisia.
Kulma-Kahvilan peruskivenä ovat ikäihmisten lounaskuljetukset, jotka yritys hoitaa itse aina laadukkaiden raaka-aineiden hankinnasta perille toimitukseen. Ruokatoimituksen yhteydessä myös autetaan asukkaita pienissä jutuissa, joissa kyetään.
Kulma-Kahvilasta huokuukin se, että kaikki tehdään suurella sydämellä ja täysillä. Kaikki ruoka ja leivonnaiset tehdään itse alusta alkaen, mikä on yllättänyt pitopalveluasiakkaita. Yhtenä syynä voi olla se, että työn määrä ei näy Kulma-Kahvilan hinnoissa, sillä erinomaisen kotiruokalounaan saa 9 eurolla, jopa kotiin kuljetettuna Rasilan alueella! Kauemmaskaan kuljetushinta ei montaa euroa nouse.
Pienessä yrityksessä jokaisen työntekijän täytyy olla moniosaaja ja töitä on ajoittain paljonkin. Susanna kuitenkin pyrkii aina muistamaan hyviä työntekijöitään ja olemaan kannustava. Hyvänä esimerkkinä tästä on yrityksen jokakeväinen tykyreissu Itävaltaan, johon lähtee mukaan koko henkilökunta.
Pitopalvelu on ollut Susannalla aina yritystoiminnassa kantava tekijä, mutta korona-aikaan se toiminta loppui kokonaan, jolloin painopistettä oli pakko siirtää enemmän kotiinkuljetuksiin. Toinen koronan aikaansaannos oli Kulma-Kahvilan siirtyminen sosiaaliseen mediaan. Se onkin nykyään yritykselle tärkeä markkinointikanava ja sitä kautta voi jopa tehdä tilauksia tuotteista. Joten nappaapa yrityksen some seurantaan!
#Rakkaudellaruokaanruokolahdelta
Yhteystiedot
Elinkeinosihteeri
Sami Rasimus
Puh. +358 444491 269
Email. Sami.Rasimus@ruokolahti.fi
Ruokolahden Yrittäjät ry
www.yrittajat.fi/etela-karjalan-yrittajat/ruokolahden-yrittajat