Siirry pääsisältöön
euro-seteleitä taskussa

Ruokolahden talous- ja velkaneuvonnan malli

Mallin keskeiset toimenpiteet

 1. Jaetaan kuntalaisille talous- ja velkaneuvontaan liittyvää tietoa; 
  • Kunnasta lähtevien maksumuistutusten yhteydessä lähetetään "Tunnetko jo talous- ja velkaneuvonnan palvelut? -esitettä, johon on koottu kaikki alueen talous- ja velkaneuvontaa tarjoavat tahot. 
  • Kunnan palvelupaikoissa (liikuntahallilla, hyvinvointiasemalla, kirjastolla) jaetaan Takuusäätiön talous- ja velkaneuvonnan materiaalia.
  • Sähköisillä info-näytöillä pyörii tietoa Takuusäätiön palveluista.
 2. Tarjotaan mahdollisuus sähköisen asiointipisteen käyttöön sekä ilmainen tulostus ja kopiointimahdollisuus (tarvittaessa opastuksella) talous- ja velkaneuvontaan liittyvässä asioinnissa.
 3. Kunnassa on työntekijä, joka antaa tietoa talous- ja velkaneuvonnan palveluista.
 4. Talous- ja velkaneuvonnan asioita käsitellään kunnan omissa soveltuvissa tilaisuuksissa sekä osana perusopetusta.

Ruokolahden talous- ja velkaneuvonnan mallin käyttöönotto

Ruokolahden talous- ja velkaneuvonnan mallin käyttöön ottaminen on yksinkertaista. Seuraavilla toimenpiteillä oma kuntasi voi ottaa mallin käyttöön.


 1. Kunta ja sen yhteistyökumppanit ovat kehittäneet yhdelle A4:lle tulostettavan esitteen alueen talous- ja velkaneuvonnan palveluista. Esitepohjan muokkausohjeineen löydät tästä. Esite laitetaan kunnasta lähtevien maksumuistutusten mukaan.

 2. Kunnan suunnitellessa omaa esitettä sen on suositeltavaa olla yhteydessä oman alueen oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan, seurakuntaan, aikuissosiaalityöhön sekä Takuusäätiöön. Muilta toimijoilta pitää olla suostumus yhteistyöhön ja aineiston käyttämiseen. Tarvittaessa kunta voi käyttää muitakin soveltuvia yhteistyökumppaneita.

 3. Mikäli kunta haluaa jakaa Takuusäätiön talous- ja velkaneuvonnan materiaalia sen palvelupaikoissa, kunnan on neuvoteltava aineiston hankkimisesta ja käyttöönotosta Takuusäätiön kanssa. Takuusäätiön yhteystiedot löytyvät täältä.

 4. Jos kunnassa on työntekijä, jolla on mahdollisuus antaa tietoa talous- ja velkaneuvonnan palveluista sekä auttaa kuntalaisia tietokoneen käytössä, tulostamisessa ja muissa käytännön toimenpiteissä, työntekijän kanssa on sovittava erikseen miten tämä tehtävää hoitaa. Suositeltavaa on, että kunnan työntekijän tehdessä talous- ja velkaneuvonnan toimenpiteitä, työntekijän tehtävistä on sovittu etukäteen muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.