Siirry pääsisältöön

Työttömästä tähdeksi - Juha

Työttömästä tähdeksi – Juha, ruokapalvelutyöntekijä

Yksi Suomen maukkaimman kouluruuan tekijöistä!

Juha valmistui suurtalouskokiksi vuonna 1988 Pieksämäen ammattikoulusta ja heti samana kesänä hän työskenteli Puumalassa Ravintola Virranhovissa. Ravintolassa oli kuitenkin kesällä hirveä kiire, mikä ei tuntunut mukavalta. Virranhovin jälkeen Juha kävi pyörähtämässä Imatralla Buttenhoffin keittiössä, josta matka jatkui Enso Gutzeitin työmaaruokalaan. Sen jälkeen Juha oli monta kesää ja työllisyystyöjaksoa töissä Jaakkiman kristillisellä opistolla.

Miten päädyit kunnan työllisyyspalveluihin?
Sydänvaiva ja sitä seurannut sydänoperaatio vuonna 2021 heikensivät kuntoa ja johtivat pitkäaikaistyöttömyyteen. Juha päätyi Eksoten työllisyyspalveluiden piiriin, josta hänet ohjattiin kuntouttavaan työtoimintaan, kunnan järjestämään Hyvinvointihaaste-ryhmään. Siellä hän pääsi yhteyksiin kunnan työllisyyskoordinaattorin kanssa ja asiat alkoivat pikkuhiljaa mennä eteenpäin.

Sydänoperaation jälkeen Juhan vointi oli hyvin heikko ja hän mm. alkoi nukkumaan alakerrassa, kun ei rohjennut kiivetä portaita yläkertaan. Tuolloin ajatus työelämään palaamisesta tuntui kovin kaukaiselta. Voinnin kohentuessa ja kunnan työllisyyskoordinaattorin kovan kannustuksen ansiosta paluu työelämään kuitenkin alkoi tuntua realistisemmalta.

Tällä hetkellä Juha tekee 25 tuntia viikossa töitä. Hänen työtehtäviinsä kuuluu salaattien valmistamista ja tarjolle asettamista sekä välipalan tekemistä. Aluksi koulun keittiö tuntui pieneltä, mutta hyvin siellä on mahtunut työskentelemään. ”Keittiö on moderni ja siellä on hyvät laitteet tehdä ruokaa”, Juha kertoo. Työyhteisö on naisvaltainen, mutta siihen hän on tottunut työskenneltyään keittiöissä aiemminkin.

Mikä työn merkitys on sinulle?
”Onhan sillä mielenterveydellinenkin vaikutus, että jos ei olisi mitään tekemistä, sitä passivoituisi”, Juha sanoo. Työllä on taloudellinenkin vaikutus, sillä osa-aikaisen palkkakin on enemmän kuin työmarkkinatuki. Työ myös tukee fyysistä kuntoutumista, sillä Juha taittaa työmatkansa polkupyörällä. Vaikka työmatka ei ole pitkä, niin siinä tulee kuitenkin vähän liikuntaa ja ihminen aktivoituu. Sähköpyörällään Juha on myös ajanut lenkkejä kuntoilumielessä. Juha täyttää kohta 59-vuotta ja uskoo jaksavansa nykyisellä työtahdilla eläkeikään asti.