Siirry pääsisältöön

6. Positiivisen väestökehityksen tielle

Väestökehitys on koko Etelä-Karjalan alueella ollut vuosia negatiivinen, mutta se ei tarkoita, että sen pitää sitä olla. Ruokolahti on jo parina vuonna ollut muuttovoittoinen ja oli vuonna 2021 väestökehitykseltään kymmentä henkeä vaille positiivinen. Tällä tiellä jatkaminen on Ruokolahdelle vertaansa vailla oleva mahdollisuus ja maineen nostattaja – veto- ja pitovoimatekijä niin yritysten kuin asukkaidenkin kannalta.

Elinvoimakyselymme 245 kuntalaiselle ja vapaa ajanasukkaalle toi esiin, että on paljon ihmisiä, jotka ovat tietyin edellytyksin kiinnostuneita muuttamaan tänne. Jo aiemmin on tullut esiin, että vapaa-ajanasukkaista osa harkitsee pysyvää asettumista Ruokolahdelle.

Kauniin, esteettisen ympäristön arvo muuttokiinnostuksen herättäjänä huomioidaan laajasti. Rantatonttien ohella potentiaalisia muuttajia kiinnostavat kauniissa ympäristössä, lähellä järveä sijaitsevat tontit ja talot, vaikka itse ranta on koko taajaman vapaassa käytössä.

Kaikkinainen pitovoiman lisääminen keskustaajamassa sekä kylillä palvelee tavoitetta positiivisesta väestönkehityksestä. Väestökehitystä seurataan aktiivisesti ja näkyvästi, asiassa kuntalaisia osallistaen ja innostaen.

Toteutettu

Työn alla / suunnittelussa


Vastuu
Kunnanjohtaja ja Elinkeinotoimi

Sen kautta tulee löytyä helposti vapaita vuokra- ja omistusasuntoja, vapaita työpaikkoja ja erilaisia tarinoita onnistuneista Ruokolahdelle muuttaneista ihmisistä ja perheistä.

Toteutettu

Työn alla / suunnittelussa

Vastuu
Markkinointi

Pappilanlahden ranta-alueen kokonaisvaltainen kunnostus ja näkyvä parannus toteutetaan, koska se nostaa huomattavasti kiinnostusta alueen tontteihin.

Toteutettu

Työn alla / suunnittelussa

Vastuu
Tekniset palvelut

Järjestetään joka kesä ainakin 1-2 infotilaisuutta vapaa-ajan asukkaiden ruokolahtelaisiksi integroimisen tiimoilta. Hyödynnetään paikallislehtien peittojakelua.

Toteutettu

Työn alla / suunnittelussa

Vastuu
Elinkeinotoimi ja Markkinointi

Muualla Suomessa tehtyjen selvitysten mukaan juuri syrjäisillä omakotitaloilla on kysyntää, myös vuokrattuina.

Toteutettu

Työn alla / suunnittelussa

Vastuu
Elinkeinotoimi ja Markkinointi